Waar de rivieren samenkomen

Als je tijdens het lopen op zoek bent naar de rust, het water en ondertussen ook wil genieten van enkele indrukwekkende en speciale huizen, dan is deze route ideaal! De start van deze 7 km lange looproute is terug te vinden dicht bij de top van de welgekende Watersportbaan maar de route kan gerust ook toegevoegd worden als een deel van een langere looptraining.


Deze looproute brengt je langs de Leie, een van de vele rivieren in het mooie Gent. Aangezien de route net buiten het centrum van de stad is gelegen is deze een pak rustiger in vergelijking met enkele van de andere routes in en rond Gent. Laat dit minder gekende deel van Gent dus geen ontmoediging zijn om hier ook eens te gaan lopen want er zijn alvast prachtige uitzichten en interessante huizen om te spotten tijdens het lopen.

River with a boat and willow trees
De leie en enkele treurwilgen tijdens een bewolkte winterloop

Als je wat minder gekend bent met de gebieden buiten het centrum van Gent, kan het vinden van het startpunt even zoeken zijn. De gemakkelijkste manier om er te geraken kan je hier terugvinden. Afhankelijk van wat voor jou het best uitkomt, kan je de route het best starten vanaf punt 1 of punt 2. Ik combineer deze route vaak met een stuk Blaarmeersen, waardoor punt 2 mijn voorkeur heeft. Hier hoef je enkel het brede fietspad en de rivier naast de Blaarmeersen te volgen. Dit is op deze map aangeduid met een rode pijl, Dit fietspad volg je tot je onder een brug doorloopt, deze is onmogelijk te missen. Vanaf hier kan je de route in een richting naar keuze lopen. Als je van de Watersportbaan komt gebruik je best startpunt nummer 1. Hier hoef je over de grote witte brug over de R4 en de ringvaart te lopen om vervolgens naar het startpunt te gaan. Als je met de auto komt kan je het best hier parkeren.


Na het vinden van het startpunt is het lastigste deel achter de rug en kunnen we van start gaan met de route. Omdat de route bijna continu naast de rivier loopt is deze niet moeilijk te volgen. Indien je trouwens zou verkeerd lopen dan twijfel ik er niet aan dat je op nieuwe interessante plaatsen terecht zal komen voordat je de rivier terug tegenkomt. De route ziet er ook volledig anders uit afhankelijk van de tijd van het jaar wanneer je er gaat lopen. In de winter kunnen de rivieren vrij hoog komen terwijl je in de lente en de zomer van een weelderig groen tafereel kan genieten. Wat ik bovendien bijzonder leuk vind aan deze looproute zijn de verschillende type's huizen die langs het water te vinden zijn gaande van indrukwekkende villa's tot enkele super speciale huizen zoals de op foto hieronder.

house and garden
Een geweldig huis met, inderdaad, een skelet aan de piano in de tuin
De route langs de Leie, te starten vanaf punt 1 of punt 2

Als je genoten hebt van de route, deel hem dan zeker met vrienden of op sociale media en vergeet ook zeker niet de andere looproutes onder de 10 km eens te bekijken! indien je nog suggesties of variaties op deze looproute zou hebben laat het me gerust weten in de sectie hieronder of via email.


đź’ˇ Tip: deze route is ook een aangenaam alternatief voor een wandeling in de Blaarmeersen of de Bourgoyen-Ossemeersen