De Klassiekers - de Watersportbaan en Blaarmeersen

Deze looproute gaat rond de Watersportbaan - een 2300 meter lange roeibaan - voor een totale loopafstand van 5 km. Door de Finse piste rondom de Watersportbaan is deze route is ideaal voor lopers die vaak last hebben van blessures. Door ook een stuk van de Blaarmeersen aan de route toe te voegen kan je je trainingsessie gemakkelijk uitgebreiden met een extra 1.5 km, voor een totaal van 6.5 km.


Deze looproutes zullen welgekend terrein zijn voor joggers in Gent, maar ik wou ze toch graag aan de lijst toevoegen. De looproute rond de Watersportbaan is gemakkelijk te volgen en kan van op verschillende plaatsen gestart worden. De meest gebruikte startplaats is echter de ingang van het Gents Universitaire sportcentrum (GUSB), aangezien je hier makkelijk je fiets kan parkeren. Voor de auto is er parking rondom de Watersportbaan voorzien. Met een exacte afstand van 5000 meter is deze looproute ideaal om aan je tempo te werken tijdens een intervaltraining.

sunset watersportbaan
Mooie zonsondergang aan de Watersportbaan

De meesten zullen de looproute rond de Watersportbaan zeker en vast kennen, maar vaak is de geheime doorgang (secret entrance) naar de Blaarmeersen iets minder gekend. De Blaarmeersen is een mooie toevoeging aan deze looproute door het stuk natuur dat het toevoegt. Net voorbij de top van de Watersportbaan kan je de ingang van het park vinden door de autobaan over te steken. Hier zal je een een korte helling vinden gevolgd door een lang en recht stuk met bomen aan beide kanten. Na een 100-tal meter zal je het strand van de Blaarmeersen kunnen zien, tijdens de zomer een ideale plaats om even in het water te springen en wat af te koelen.

Blaarmeersen Beach Ghent Running Track
Het lege strand in de Blaarmeersen

Op een gegeven moment zal je een splitsing tegenkomen waar de ene weg bergop gaat en de andere wat naar beneden. De route hieronder volgt de weg naar beneden maar als je zin hebt in een uitdaging ga dan zeker voor de klim! Deze is ook ideaal voor een intense 'hill training'. Op de top van de berg zul je een uitkijktoren zien staan waar je een prachtig zicht hebt over de volledige skyline van Gent - deel zeker de fotos van op de toren! Uiteindelijk komen beide wegen terug samen waarna je de route kan verder zetten zoals hieronder aangegeven zonder de weg te verliezen.

De 5 km looproute rond de Watersportbaan
De looproute rond de Watersportbaan uitgebreid met de Blaarmeersen

Als je genoten hebt van de route, deel hem dan zeker met vrienden of op sociale media en vergeet ook zeker niet de andere looproutes onder de 10 km eens te bekijken! Indien je nog suggesties of variaties op deze looproute zou hebben laat het me gerust weten in de sectie hieronder of via email.


đź’ˇ Tip: Tijdens het lopen rond de Watersportbaan kan het soms helpen om aan de andere kant van de weg te lopen als je wil vermijden dat je met een mond vol vliegen moet verder lopen. đź’ˇ Tip: ga zeker ook eens in de lente of de herfst naar de Blaarmeersen voor een wandeling met familie of vrienden!